لواشک خوراکی خوشمزه و سنتی
لواشک، یک خوراکی خوشمزه و ترش و شور است که از شیره غلیظ شده و قوام آمده میوههایی مانند آلوچه، زردآلو، آلو، سیب، قیسی، کیوی و امثال آن تهیه میشود و مانند لواش آن را پهن و نازک میکنند تا خشک شود. لواشک از دیرباز در ایران به عنوان یک میان وعده محبوب شناخته شده و در سفرههای ایرانی جایگاه ویژهای دارد.
تاریخچه لواشک
قدمت تهیه لواشک به دوران باستان برمیگردد. در ایران باستان، از میوههای مازاد فصل برای تهیه لواشک استفاده میشد تا از فاسد شدن آنها جلوگیری شود. این روش، راهی برای ذخیرهسازی مواد غذایی و تامین ویتامینها و مواد معدنی در طول فصول سرد سال بود.
روش تهیه لواشک
روشهای مختلفی برای تهیه لواشک وجود دارد. روش سنتی تهیه لواشک به این صورت است که ابتدا میوهها را شسته و هسته آنها را جدا میکنند. سپس میوهها را به طور کامل پخته و له میکنند. بعد از اینکه پوره میوه غلیظ شد، آن را روی سینیهای مخصوص پهن میکنند و در آفتاب یا سایه قرار میدهند تا خشک شود.
امروزه روشهای صنعتی برای تهیه لواشک نیز وجود دارد که در این روشها از دستگاههای مخصوص برای پخت، له کردن و خشک کردن میوهها استفاده میشود.
انواع لواشک
لواشک در طعمها و مزههای مختلفی تهیه میشود. رایجترین نوع لواشک، لواشک آلوچه است. اما لواشکهایی از میوههای دیگر مانند زردآلو، آلو، سیب، قیسی، کیوی، انار، زرشک، تمشک، توت و مخلوط میوهها نیز تهیه میشود.
خواص لواشک
لواشک علاوه بر طعم خوشمزه، خواص و فواید زیادی نیز برای سلامتی دارد. لواشک منبع خوبی از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر است. ویتامین C موجود در لواشک، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. فیبر موجود در لواشک به هضم غذا کمک میکند و از یبوست جلوگیری میکند. همچنین، لواشک به دلیل داشتن پتاسیم، به تنظیم فشار خون کمک میکند.
نکاتی در مورد مصرف لواشک
- لواشک را در حد اعتدال مصرف کنید. زیرا مصرف بیش از حد آن میتواند باعث مشکلات گوارشی شود.
- هنگام خرید لواشک به تاریخ تولید و انقضا آن توجه کنید.
- لواشک را در جای خنک و خشک نگهداری کنید.
- از مصرف لواشکهایی که کپک زده یا فاسد شدهاند خودداری کنید.
لواشک یک خوراکی خوشمزه، سنتی و پرخاصیت است که میتواند به عنوان یک میان وعده سالم و مقوی مورد استفاده قرار گیرد.