آلو, آویشه, سلامتی

چرا نباید در محصولات از تیزاب استفاده کرد؟

حتما شما هم تا کنون بارها شده که در بازار نام خشکبار تیزابی به گوشتان رسیده است. وقتی در نگاه اول به آلو تیزابی و یا قیسی تیزابی و یا کشمش تیزابی و سایر خشکبارهایی که با روش تیزاب تهیه شده اند نگاه می کنیم، به ظاهر خوش آب و رنگ تر و تازه تر و جذاب تر از محصولات خانگی که بدون تیزاب تهیه شده اند هستند. اما آیا تا کنون از خودتان پرسیده اید که علت چیست و چرا بسیاری از تولیدکنندگان محصولات ارگانیک خانگی، از تیزاب استفاده نمی کنند و محصولات سالم و باکیفیت و ارگانیک خود را با تیزاب ترکیب نمی کنند و برای داشتن ظاهر خوش آب و رنگ، به آلو خانگی و قیسی و کشمش، تیزاب اضافه نمی کنند؟ در این مقاله از آویشه قصد داریم شما را با تیزاب آشنا کنیم و بگوییم تیزاب چیست و چگونه به خشکبار اضافه می شود و چرا “آویشه” در تولیدات خود و همچنین تهیه برگه آلو و آلونمکی و آلوبخارا از تیزاب استفاده نمی کند. پس تا انتهای مقاله همراه آویشه باشید.

تیزاب چیست؟

ماده اصلی تیزاب پودر کربنات پتاسیم می باشد که برخی از تولیدکنندگان خشکبار در محصولاتشان از آن استفاده می کنند. تیزاب در واقع با هدف بالا بردن ماندگاری آلو و برای خشک کردن مورد استفاده قرار می گیرد که از طرفی باعث خوش رنگ و زیبا شدن ظاهر آلو نیز می شود.

علت استفاده از تیزاب برای آلو چیست؟

اگر دقت کرده باشید می دانید که پوست آلو تازه از لایه های درونی آن ضخیم تر است. همین موضوع باعث می شود که فرآیند خشک شدن آلو در حالت معمول، با سرعت کمتری رخ دهد. این دلیل باعث می شود که برخی از تولیدکنندگان که مهارت کافی در تهیه آلونمکی و آلوبخارا به روش های طبیعی ندارند، حین خشک کردن آلو دچار مشکل سوند و نتوانند محصول باکیفیتی را عرضه کنند و یا ممکن است آلو حین خشک شدن دچار اُفت کیفیت شود و یا کپک بزند. لذا ممکن است آلو خشک هایی که از برخی روش ها به دست می آیند، طعم تازه و خوشایندی نداشته باشند. هر چه مهارت شخصی که برای تولید آلوبخارا و قیسی و آلونمکی وقت می گذارد بیشتر باشد و تجربه بالاتری باشد، نهایتا محصولی باکیفیت تر و بدون تغییر در مزه و بدون هیچ مشکلی را به شما ارائه خواهد داد. به همین دلیل است که “آویشه” هیچ گاه در تولیدات خانگی خود از تیزاب استفاده نمی کند و آلو را با روش کاملا طبیعی خشک می کند. در واقع استفاده از محلول تیزاب، روشی غیر طبیعی و راهی برای نازک سازی پوست آلو و تسریع فرآیند خشک شدن آن است.

روش تهیه آلو خشک تیزابی چگونه است؟

چندین روش برای خشک کردن آلو با تیزاب وجود دارد. یکی از روش هایی که غالبا مورد استفاده قرار می گیرد به شرح زیر است:

لازم است ابتدا محلول تیزاب آماده شود. تیزاب که به آن اسید سیتریک هم گفته می شود از ترکیب آب، روغن سبزه و پودر کربنات پتاسیم به دست می آید. با توجه به مقدار آلویی که دارید، به همان نسبت به این محلول نیاز خواهید داشت. محلول که آماده شد، آلوها را به مدت زمان یک دقیقه درن محلول بریزید و بلافاصله بیرون بیاورید. اکنون آلوها را روی سطحی صاف قرار دهید تا خشک شوند. بهتر است سطحی که انتخاب می کنید حالت توری باشد که از قسمت زیر آلو هم به آن هوا برسد و خشک شود.

بسیاری از افراد عقیده دارند که تیزاب مانند یک کاتالیزگر عمل می کند و موجب مراقبت از میوه و جلوگیری از خراب و یا فاسد شدن آن می شود و همچنین این اسید سیتریک باعث می شود ماندگاری میوه خشک بالاتر برود. اما شاید این افراد از مضرات تیزاب و محصولاتی که با روش تیزابی تولید می شوند خبر نداشته باشند.

مضرات استفاده از خشکبار تیزابی چیست؟

تیزاب، یک ماده شیمیایی است که برای خشک کردن میوه ها از آن استفاده می کنند. گرچه این ماده شیمیایی باعث ماندگاری بالاتر، روشن تر شدن رنگ میوه و حفظ ظاهر میوه ها می شود. اما مضرات خشکبار تیزابی کم نیستند، به همین دلیل توصیه می شود تا حد امکان از محصولات ارگانیک که به روش طبیعی خشک شده اند استفاده شود و از مصرف تیزاب پرهیز کنید. زیرا مصرف طولانی مدت محصولات و آلو تیزابی باعث وارد شدن مواد شیمیایی بسیار زیادی به بدن می شود. که همین مواد شیمیایی، امکان مبتلا شدن به سرطان را بالا می برند. و از طرفی موجب ابتلا به برخی بیماری ها نیز می شود.

تیزاب به علت ترکیب شدن با هموگلوبین خون می تواند برای سلامتی انسان خطرناک باشد. از این رو همیشه توصیه می شود در خرید خشکبار دقت کافی را داشته باشید تا محصولاتی که خریداری می کنید با تیزاب خشک نشده باشند. میوه ها که خود سرشار از ویتامین ها و مواد ضروری برای بدن هستند، خواص بسیاری دارند اما اگر به روش ناصحیح خشک شوند باعث مشکلاتی در بدن خواهند شد. از این رو محصولاتی که با تیزاب خشک شده اند، عامل بروز سرطان در انسان می شوند و هرگز به مصرف آن توصیه نمی شود.

مصرف محصولات تیزابی موجب چه بیماری هایی می شود؟

افرادی که دچار بیماری هایی نظیر آسیب شدید قلبی هستند و به عنوان مثال قبلا حمله قلبی را تجربه کرده اند، به هیچ عنوان از خشکبار تیزابی استفاده نکنند.

آن دسته از افرادی که به مشکلاتی همچون نارسایی کلیه، و بیماری آدیسون یا همان اختلال غده فوق کلیوی روبرو هستند و یا افرادی که دارای سطح بالای پتاسیم در خون هستند و بیماری هیپرکالمی دارند، نباید از محصولات تیزابی استفاده کنند.

از عوارض جانبی جدی اسید سیتریک و خشکبار تیزابی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ضربان قلب سریع، تنفس سریع و کم عمق، پرش یا گرفتگی عضلات، تورم یا افزایش وزن، اسهال شدید یا تشنج، تغییرات خلقی، احساس بی قراری، ضعف، مدفوع سیاه یا خونی.

در صورتیکه از محصولات یا آلو تیزابی و اسید سیتریک استفاده می کنید حتما باید بعد از غذا مصرف شوند تا از عوارض معده یا روده جلوگیری شود. و حتما حتما مایعات زیادی بنوشید. و البته بهتر است قبل از مصرفِ آلو و یا کشمش تیزابی، ان  را به خوبی با آب بشویید تا آلودگی ها و تیزاب آن به قدری کم شود.

شما عزیزان برای خرید آلونمکی، آلو بخارا، لواشک آلو، لواشک آلوچه و سایر طعم های لواشک می توانید از طریق سایت آویشه و یا پیج اینستاگرام آویشه اقدام نمایید و محصولی باکیفیت را در محل مورد نظرتان دریافت نمایید. آویشه سالهاست که در زمینه تهیه و تولید آلونمکی و آلوبخارا و لواشک خانگی فعال می باشد و محصولات خود را به سراسر ایران ارسال می کند.